עמוד הבית
מי אנחנו
פורומים ורשימת תפוצה
אלמנך שמי ישראל
אסטרו-לאב
ציוד לצפייה בשמיים
בנה במו ידיך
חדשות ומאמרים

 

אסטרו-לאב, פורטל האסטרונומיה למורים, תלמידים וחובבים

 
מושגי יסוד באסטרונומיה
חינוך, פורומים ופרקי לימוד למורים ותלמידים
פעילויות אסטרונומות ציבוריות
 

מצפה הכוכבים בגבעתיים, גן העלייה השניה, רחוב בראשית, גבעתיים. מספר מצפה MPC - 137

E34° 48 55      N32° 04 11    ALT 70m

 

מצפה הכוכבים בגבעתיים, גן העליה השנייה. צולם בידי נדב רוטנברג

מצפה הכוכבים בגבעתיים והאגודה הישראלית לאסטרונומיה
מרכזי אסטרונומיה ציבוריים בישראל
לוח פעילויות
אירועים מיוחדים

מצפה הכוכבים בגבעתיים המצוי בנקודה הגבוהה ביותר בגוש דן, בלב גן העליה השניה, הוא מצפה הכוכבים הציבורי הגדול והותיק בישראל. המצפה הוקם בשנת 1968 כמיזם משותף של האגודה הישראלית לאסטרונומיה ועירית גבעתיים. מאז תחילת דרכו שם המצפה למטרה להפיץ ולהרחיב את הידע האסטרונומי בישראל ולשמש אבן שואבת לחובבי האסטרונומיה באשר הם, לעודד חשיפה של ילדים, בני נוער ומבוגרים לעולם האסטרונומיה וחקר החלל וכן לשמש בית לאגודה הישראלית לאסטרונומיה ומרכז לפעילות האסטרונומית הציבורית בישראל. מלבד הציוד המשוכלל והמתחדש הקיים במצפה, המצפה נעזר בעשרות פעילים של האגודה הישראלית לאסטרונומיה בקיום פעילויות כגון תצפיות המוניות והרצאות שבועיות לקהל הרחב. כיום, זהו מצפה הכוכבים הציבורי היחיד בישראל השוכן במבנה המשמש אך ורק לפעילות המצפה.

אנו מאמינים כי מלבד הצטיידות בציוד חדיש ואיכותי, עיקר החשיבות הוא בהקפדה  על איכות כוח האדם במצפה.  על הרמה האיכותית הגבוהה מעידה הרשימה המכובדת של בוגרי המדריכים במצפה – בשלושת העשורים האחרונים לקיומו של מצפה הכוכבים יצאו מקרב המדריכים והפעילים במצפה בוגרים רבים  שאפשר למוצאם  במוסדות האקדמיים המובילים בארץ ובעולם.

להלן רשימת בוגרים חלקית, לפי  סדר א-ב, מקרב מדריכי המצפה ופעיליו בעלי תואר שלישי ומעלה:

ד"ר אופק ערן

ד"ר בן-עזרא מנחם

ד"ר דולב שחר

ד"ר ירון עופר

ד"ר לאופר דיאנה

פרופ' לאור ארי

ד"ר להב עופר

ד"ר מועלם רוני

ד"ר מלכי ליאורה

פרופ' מעוז אייל

ד"ר ערב נחום

ד"ר פת-אל יגאל

פרופ' שלוסמן יצחק

פרופ'  שמר אוהד

ד"ר שפר ירון

מנהלי המצפה מהקמתו ועד היום

ד"ר חיים לוי

מר רפי וויסמן

ד"ר יצחק שלוסמן

ד"ר יגאל פת-אל

ראשי האגודה הישראלית לאסטרונומיה מהקמתה ועד היום

ד"ר דוד זייצ'ק

מר נתן אריה

ד"ר נח ברוש

מר אילן מנוליס

ד"ר יגאל פת-אל

שותפי תוכן ושיתופי פעולה

מצפה הכוכבים בגבעתיים וכן האגודה הישראלית לאסטרונומיה משתפים פעולה עם גופים אקדמיים וציבוריים רבים בישראל. להלן רשימה חלקית של שותפים:

אוניברסיטת תל-אביב

אונסק"ו

האוניברסיטה הפתוחה

הטכנודע – גבעת אולגה

הרשות לפיתוח התיירות בנגב

מכון דוידסון לחינוך מדעי, מכון ויצמן

מצפה הכוכבים אורט תעופה וחלל מעלה אדומים

מצפה הכוכבים בכפר משהד

מצפה הכוכבים במרכז מחוננים באשקלון

מצפה הכוכבים של מכון וויצמן

מרכז אילן רמון באוניברסיטת בן-גוריון

מרכז אסטרונומיה ע"ש אילן רמון בגלבוע

משרד החינוך

משרד המדע

סוכנות החלל הישראלית

כוח אדם

צוות מצפה הכוכבים כולל מדריכים מנוסים ומקצועיים בתחום האסטרונומיה, ההדרכה וההוראה, לחלקם ותק של עשרות שנים בהדרכה ובאסטרונומיה תצפיתית. פעילות המצפה מבוקרת בידי אנשי מקצוע בתחום האסטרונומיה והמדעים הפלנטריים.

מנהל – ד"ר יגאל פת-אל. משמש כמנהל המצפה מאז שנת 1986. משמש גם כיו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה. חוקר מתנדב  בחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים באוניברסיטת תל-אביב. כתב שני ספרים – אסטרונומיה ומדריך להכרת השמים, האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים וכן את אטלס קוסמוס לשמי ישראל. בעל טור אסטרונומי  באתר YNET. חבר בוועדות היגוי שונות של משרד החינוך ומשרד המדע בנושאי חינוך בתחום האסטרונומיה והחלל.

מנהלת אדמינסטרטיבית – גב' שוני לוטן, בוגרת תואר ראשון בחינוך וספרות באוניברסיטה העברית, אחראית על הפעילות השוטפת של המצפה, בעלת ניסיון רב בארגון חוגים ופעילויות לילדים ולנוער במסגרות מצוינות. 

צוות המצפה

ד"ר דיאנה לאופר- רכזת הדרכה, חוקרת בחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים ומרצה בביה"ס ללימודי הסביבה באוניברסיטת תל-אביב. אחראית על כתיבת מערכי שיעור ומערכי הדרכה. עורכת מדעית של ביטאון האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

אנה לוין – ראש חטיבת המטאורים באגודה הישראלית לאסטרונומיה. בעבר שימשה ראש תחנת המטאורים בחצי האי קרים.

אלה רץ – תלמידת תואר שני מדעי המידע אוניברסיטת בר-אילן

חופית יצחק – בוגרת תואר שני  בחוג לגיאוגרפיה אוניברסיטת בן גוריון ב"ש.

טל איזק – בוגר תואר ראשון בחוג לגיאוגרפיה אוניברסיטת תל-אביב.

ליאור רובננקו - סטודנט לתואר ראשון בחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים אוניברסיטת תל-אביב.

מרים אוריאל – מורה בכירה ממכללת לווינסקי ובוגרת תואר ראשון בהצטיינות בחוגים לגיאוגרפיה וחינוך באוניברסיטת תל-אביב, מתמחה בפעילויות השונות וביצירת משחקים באסטרונומיה לילדי הגיל הרך ולתלמידי בית הספר.

עודד אברהם – בוגר תואר ראשון בחוג לגיאוגרפיה וסינית.

עופר גבזו – מדריך בכיר במצפה הכוכבים. בעבר ראש החטיבה לתצפיות בכוכבים משתנים של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. מתמחה בנושאים תצפיתיים, צילום.

שי חלצי – אחראי על תצפיות מטאורים של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. סטודנט בחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים באוניברסיטת תל-אביב. אחראי על אתר המצפה.

ד"ר אנדריאס היידנרייך – חבר עמית של מצפה הכוכבים בגבעתיים. תחום התמחותו בכימיה פיזיקלית וכן בפיתוח אלגוריתמים עבור עיבוד תמונה דיגיטלי. יושב כיום באוניברסיטת סן סבסטיאן שבספרד.

מדריכים צעירים

 אמיר כהן

דור זבולון

פעילות

מצפה הכוכבים והאגודה הישראלית לאסטרונומיה מקיימיםם מגוון רחב של פעילויות הן בכותלי המצפה והן באתרי מוסדות חינוך.  להלן רשימה של פעילויות הנעשות במצפה ומחוצה לו:

פעילויות בוקר בנושא השמש - הפעילות כוללת הרצאה, תצפית בטלסקופ מיוחד לצפייה בהתפרצויות השמש, מופע פלנטריום. הפעילות מיועדת לבתי ספר יסודיים, חט"ב ותיכוניים.

פעילות ערב לקבוצות מאורגנות – הפעילות כוללת הרצאה בכל נושא המוזמן מראש על ידי המבקרים, מופע פלנטריום, תצפית באמצעות הטלסקופים במצפה. הפעילות מיועדת לבתי ספר יסודיים, חט"ב ותיכוניים, ועדי עובדים, צה"ל ועוד.

ערבי קהל – מתקיימים בימי שלישי וחמישי (בחודשים דצמבר עד אפריל רק בימי חמישי) משעה 19:30. כוללים הרצאה בנושאים שונים, מופע פלנטריום, תצפית באמצעות הטלסקופים במצפה. מיועד לקהל הרחב מגיל 8 ואילך.

שעת סיפור – שעת סיפור בנושא אסטרונומיה לגיל הרך ולכיתות א-ב, כוללות הפעלות לילדים.

אסטרונומיה ואנגלית – פעילות שנכתבה על ידי מצפה הכוכבים, שעיקרה לימוד האנגלית תוך כדי פעילות אסטרונומית באמצעות העזרים הקיימים במצפה – פלנטריום, טלסקופ שמש וכדומה.

הרצאות ימי חמישי – הרצאות של האגודה הישראלית באסטרונומיה המבוססת על מתכונת שבועית בהמשך לפעילות הקהל בימי חמישי בדרך כלל בשעה 21:30. ההרצאות הם בנושאים שונים וניתנות על ידי מרצים אורחים.

תצפיות כוכבים מאורגנות – מבוצעות על ידי האגודה הישראלית לאסטרונומיה בדרך כלל סמוך למולד. התצפיות נערכות באתרים חשוכים במקומות שונים בישראל.

תצפיות מיוחדות – תצפיות לרגל אירועים אסטרונומיים, כגון ליקויים ומטרות מטאורים. תצפיות אלה נעשות במצפה או במקומות שונים בישראל, על ידי המצפה, האגודה וכן בשיתוף פעולה עם גופים שונים.

כנסים – כנסים בנושאים אסטרונומיים שונים. הכנסים מאורגנים על ידי האגודה הישראלית לאסטרונומיה ונערכים במצפה הכוכבים בגבעתיים, או במסגרת שיתופי פעולה במקומות שונים בישראל.

תצפיות רחוב – תצפיות המאורגנות על ידי האגודה הישראלית לאסטרונומיה ופעיליה ומטרתה לקיים תצפיות במוקדים שונים בישראל שמטרתם חשיפת נושא האסטרונומיה לציבור הרחב.

הוצאת הרבעון אסטרונומיה – בטאון האגודה הישראלית לאסטרונומיה - כתב העת המודפס היחיד בישראל העוסק באסטרונומיה ובחקר החלל.

הוצאת האלמנך השנתי לשמי ישראל – בטאון המכיל את כל התופעות הנצפות בשמי ישראל.

חוזר מידע ופעילות – חוזר אלקטרוני דו שבועי הנשלח לרשימת תפוצה  הכולל חדשות בנושאי אסטרונומיה וחלל וכן מידע על כל הפעילות האסטרונומית הציבורית בישראל.

חוגים

מצפה הכוכבים מפעיל מגוון רחב של חוגים במתכונת סימסטריאלית בשעות אחה"צ והערב. תכני החוגים מבוקרים מבחינה אקדמית ודידקטית כדי להבטיח את הרמה המקצועית של החוגים.

אסטרונומיה החל מכתה ג' ועד לכיתות ו' – מיועדים לתלמידי בית ספר וחטיבות הביניים ומטרתם להקנות מושגים בסיסיים בתחום האסטרונומיה וחקר מערכת השמש.

חוג אסטרונומיה למתחילים (לתלמידי תיכון ומבוגרים) – יסודות האסטרונומיה. הקורס מוכר כגמול השתלמות על ידי משרד החינוך. הקורס כולל 16 מפגשים וכולל חומר עיוני וכן הכרת השמים. 

חוג אסטרונומיה למתקדמים (לתלמידי תיכון ומבוגרים) – החוג   כולל נושאים שונים בתחום האסטרונומיה, האסטרופיזיקה ומדעים פלנטריים. הקורס כולל 16 מפגשים

סדנאות – המצפה מקיים סדנאות שונות בשיתוף עם האגודה הישראלית לאסטרונומיה וכן בשיתוף עם גופים שונים. בין הנושאים צילום אסטרונומי, סדנאות מטאורים, כוכבים משתנים וכדומה.

השלמויות מורים -  השתלמויות מורים לפי דרישה ולפי חומר הלימוד. מיועד למורים ומורות המלמדים בבתי ספר יסודיים, חט"ב ותיכוניים. השתלמויות המורים מוכרות על ידי משרד החינוך והן מועברות בפיקוח אקדמי של ד"ר יגאל פת-אל וד"ר דיאנה לאופר.

חוגים ייעודיים – חוגים בנושאים מסוימים המיועדים לקהל מסוים, או שמתקיימים במצפה הכוכבים בגבעתיים עבור מוסדות מסוימים, כגון – הלוח העברי, מעבדה שנה ג' לתלמידי החוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים באוניברסיטת תל-אביב, מורי דרך ועוד.

מחקר

המצפה מקיים פעילות מחקרית בנושאים שונים. בין אם בנושאים עצמאיים של צוות המצפה והן כשירות עבור מוסדות שונים, מוסדות מחקר וכדומה.

תחומי מחקר עיקריים:

v     פוטומטריה של כוכבים משתנים

v     פוטומטריה מערכות שמש אקסטרא-סולריות

v     פוטומטריה, אסטרומטריה וספקטרוסקופיה של אסטרואידים

v     פוטומטריה, אסטרומטריה וספקטרוסקופיה של שביטים

v     מחקר פלנטרי

v     מטאורים

v     תופעות אטמוספריות – שדונים

v     חקר השמש

v     נושאים שונים

עבודות גמר – במקום מתבצעת הנחייה של עבודות גמר בתחום הדעת של מדעי החלל ואסטרונומיה בהיקף 4 או 5 יחידות. יש אפשרות של הנחיית העבודה על ידי מנחים מטעם מצפה הכוכבים, ליווי של מנחים מהחוץ וכן ביצוע תצפיות באמצעות הציוד הקיים במצפה. הן נושאי העבודות הנעשות במצפה והן המדריכים מאושרים על ידי משרד החינוך. מנהל המצפה, ד"ר יגאל פת-אל, הוא חבר ועדת ההיגוי בנושא עבודות גמר בתחום האסטרונומיה מטעם משרד החינוך.

הכוכבים באים לבית הספר

מצפה הכוכבים מפעיל מעבדת אסטרונומיה ניידת המיועדת להפעלות במוסדות חינוך. ההפעלה כוללת תצפיות בטלסקופ מיוחד המיועד לצפייה בשמש ובהתפרצויותיה, מצג פלנטריום בכיפה מתנפחת, הרצאה בנושא מתוך סדרה של נושאים וכן הפעלות בנושאים פיזיקליים. מיועד לבתי ספר יסודיים, חט"ב ותיכוניים.

ציוד

רשימת הציוד הקיימת במצפה

מצפה הכוכבים בגבעתיים כולל ציוד משוכלל ביותר המשמש הן לפעילות עם קהל והן לפעילות מחקרית. לבו של מצפה הכוכבים הוא חדר הטלסקופ, שבו מוצב הטלסקופ הראשי הקוטר 0.4 מטר. לחדר כיפה ייעודית Ash-Dome  בקוטר 6 מטר. חדר הטלסקופ מתוכנן בצורה דו מפלסית, כאשר הטלסקופ הראשי מוצב על במה גדולה שמוליכים אליה 2 גרמי מדרגות. הטלסקופים המוצבים במצפה המשמשים לתצפיות עבור הקהל הרחב מופעלים על ידי מדריכי המצפה כאשר ריבוי הטלסקופים והמדריכים ושילוב חדר ההרצאות ומופע הפלנטריום בערב הקהל מאפשרים לבצע פעילות לקהל הרחב גם לקבוצות גדולות המונות למעלה ממאה מבקרים.

טלסקופ ראשי Meade 16" LX200

טלסקופ רובוטי בקוטר 0.4 מטר. הטלסקופ משמש בעיקר לביצוע מחקרים וכן לתצפיות קהל. הטלסקופ ממוקם על במה מיוחדת בחדר הטלסקופ של המצפה. משמש לפוטומטריה, ספקטרוסקופיה, אסטרומטריה וצילום אסטרונומי. הטלסקופ עובד באורכי מוקד של 4000 מ"מ (F10), 2000 מ"מ  (F5), 2520 מ"מ (F6.3) או 1320 מ"מ (F3.3).

ציוד עזר לטלסקופ הראשי:

מצלמת CCD  ייעודית מטיפוס SBIG XT8MEI

מסננים Baader RGB ,  BAADER Narow Band Ha, Hb, SII, OII, מסנני פוטומטריה Johnson BVRI

ספקטרוסקופ   SBIG DSS-7

טלסקופ מעקב ומצלמת Meade DSI II מונוכרומטית

מתקן מיקוד מפוצה טמפרטורה   OPTEC TCF-S

טלסקופ ראשי Meade 12" LX200

טלסקופ רובוטי בקוטר 0.3 מטר מוצב במרפסת התצפית. הטלסקופ משמש בעיקר לתצפיות קהל ולעתים כטלסקופ גיבוי לביצוע מחקרים.  משמש לפוטומטריה, ספקטרוסקופיה, אסטרומטריה וצילום אסטרונומי. הטלסקופ עובד באורכי מוקד של 3000 מ"מ או  1920 מ"מ (F6.3). 

Meade 16" Starfinder Dobsonian

טלסקופ בעל מעמד דובסוני בקוטר 0.4 מטר משמש כטלסקופ גיבוי לתצפיות קהל. מוצב במרפסת התצפית.

טלסקופ "13.1  דובסוני – בניה עצמית

טלסקופ בעל מעמד דובסוני מתפרק בקוטר 0.35 מטר משמש כטלסקופ גיבוי לתצפיות קהל ולפעילויות של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. מוצב במרפסת התצפית. שייך ליגאל פת-אל.

טלסקופ קודה  שובר אור 150 מ"מ אפוכרומט

טלסקופ ייחודי בעל מבנה אופטי מיוחד (קודה) המאפשר צפייה ממקום קבוע ללא קשר לאיכון הטלסקופ. הטלסקופ בעל איכות אופטית מעולה ושימש לתצפיות בכוכבי לכת, ירח, כוכבים כפולים וגרמי שמים עמוקים בעת ששמי האזור היו חשוכים דים. שימש בעבר כטלסקופ הראשי של מצפה הכוכבים והיה מוצב בחדר הטלסקופ. כיום הטלסקופ מאופסן במוזיאון המצפה.

טלסקופ קטדיופטרי Celestron C-8

נתרם למצפה ומשמש כטלסקופ משני לקהל. מוצב במרפסת התצפית.

טלסקופ Meade ETX-90

טלסקופ נייד וקומפקטי, משמש כטלסקופ משני לקהל. בשל איכותו האופטית יוצאת הדופן משמש לצפייה בירח, כוכבי לכת וכוכבים כפולים.

טלסקופ Coronado PST40

טלסקופ ייעודי בעל מסנן Ha, המשמש לתצפיות בכתמי השמש ובהתפרצויותיה.

טלסקופים נוספים

קיימים במצפה הכוכבים טלסקופים נוספים השייכים לאגודה הישראלית לאסטרונומיה וכן למדריכי המצפה המשמשים כטלסקופים מגבים בערבי קהל, תצפיות המוניות וחוגים

SkyWatcher SK1206AZ3

טלסקופ שובר אור עם קוטר עדשה 120 מ"מ בעל יחס מוקד קצר (600 מ"מ). שייך לאגודה הישראלית לאסטרונומיה. משמש בעיקר לתצפיות רחוב.

Meade Light Bridge 12"

טלסקופ בעל מעמד דובסוני ובמבנה TRUSS בקוטר 0.3 מטר משמש כטלסקופ גיבוי לתצפיות קהל. שייך לאגודה הישראלית לאסטרונומיה. משמש לתצפיות רחוב ולערבי תצפית של האגודה.

William-Optics ZS70

טלסקופ אפוכרומט, קוטר 70 מ"מ. שייך לעופר גבזו. משמש כטלסקופ גיבוי לתצפיות קהל ולחוגים.

Bresser Messier R102

טלסקופ שובר אור עם קוטר עדשה 102 מ"מ בעל יחס מוקד בינוני  (1000 מ"מ). שייך לעופר גבזו. משמש כטלסקופ גיבוי לתצפיות קהל ולחוגים.

פלנטריום

פלנטריום קלאסי אופטי מטיפוס GOTO NEX עם כיפה מתנפחת. משמש כפלנטריום לערבי קהל ולחוגים המתקיימים במצפה וכן להפעלות מחוץ למצפה.  הפלנטריום מושתת על עיקרון הקרנה וכיפה כדורית בקוטר 40 ס"מ.

חדר הרצאות

חדר ההרצאות של המצפה ממוקם בקומת הביניים ומכיל כ-50 מקומות ישיבה. חדר ההרצאות משמש את הפעילות העיקרית של המצפה – הרצאות, חוגים וכדומה. בחדר ההרצאות מכשור למצגות מולטימדיה.

רחבה

הרחבה הצמודה למצפה, הממוקם בגן העלייה השניה, משמשת להצבת טלסקופים בעת פעילויות המוניות כגון: ליקויים, כנסים וכדומה.

שירותי תצפית וצילום לקהל הרחב ולמערכת החינוך

מטרות:

לשרת אוכלוסיה של חוקרים, סטודנטים, תלמידים וחובבים בארץ ובעולם.

להעניק זמן תצפית באמצעות ציוד מקצועי לתלמידים, למוסדות מחקר ולחובבי אסטרונומיה

לשתף פעולה עם מצפי כוכבים ציבוריים נוספים בישראל

ליצור מרכז אסטרונומי לקבוצות מחקר חוץ-אוניברסיטאיות המיועדות לחוקרים בעלי תואר שלישי ומעלה 

יתרונות מצפה הכוכבים בגבעתיים

* צילום וניתוח של תצפיות אסטרונומיות מצריך, מעבר לציוד, משוכלל ככל שיהיה, כוח אדם מיומן ומנוסה שיאפשר את ניתוח הנתונים. כמו כן, כוח אדם מקצועי, בעל הכשרה אקדמית, הוא חיוני בכל הקשור למתן ייעוץ לשירותי תצפית עבור תלמידים ומשתמשים שאינם בקיאים בטכניקות תצפית.

*המצפה מבוסס על כוח אדם מיומן, הכולל נציגים בעלי ניסיון תצפיתי רב. המצפה מנוהל על ידי ד"ר יגאל פת-אל, בעל ניסיון של 30 שנה בתחום התצפיתי וכן שותפה בצוות הד"ר דיאנה לאופר, מדענית ניסיונאית מהחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים באוניברסיטת תל-אביב התורמת לתחום הפדגוגי. בזכות נוכחותם של בעלי תואר שלישי בצוות המצפה, יתאפשר למצפה להגיש מאמרים שיתקבלו על סמך תצפיות שייעשו במצפה לאכסניות יוקרתיות. בנוסף, המצפה פועל עם שותפי תוכן באוניברסיטאות השונות ובמצפי הכוכבים הציבוריים הנוספים שיש בישראל.

* ציוד התצפית מבוסס על טלסקופ בקוטר גדול של 0.4 מטר עם אורך מוקד 4000 מ"מ שמתאים לתצפיות אסטרומטריות מדויקות וכן לתצפיות פוטומטריות, ספקטרוסרופיות ופלנטריות מדויקות. הכן המסיבי של הטלסקופ יכול לשאת ציוד אזר נוסף כגון טלסקופים מקבילים לצילום שדות רחבים.

* ממוקם בלב הארץ ונגיש למרבית האוכלוסיה.

אופן הפעולה וההתקשרות

המבקש ממלא טופס בקשה לזמן תצפית ובו הוא יפרט את נושא המחקר, השירות המבוקש והמועד הרצוי (בכפוף לזמינות הציוד ולתנאי מזג האוויר) וכן אבסטרקט קצר על נושא המחקר, מטרתו והמסגרת המבוקשת (עבודת גמר, מחקר, פרטי וכדומה).

ציוד קיים:

טלסקופים

Meade  16"  LX200 על מעמד משווני פיר, מוצב בחדר הטלסקופ הראשי של המצפה. אפשרות עבודה גם באורכי מוקד של 2000 מ"מ ו-2800 מ"מ.

Meade  12"  LX200 על מעמד משווני. אפשרות עבודה באורכי מוקד של 1500 מ"מ ו-2100 מ"מ. 

מצלמת CCD  ייעודית מטיפוס SBIG XT8MEI

מסננים Baader RGB ,  BAADER Narow Band Ha, Hb, SII, OII, מסנני פוטומטריה Johnson BVRI

ספקטרוסקופ   SBIG DSS-7

טלסקופ מעקב ומצלמת Meade DSI II מונוכרומטית

מתקן מיקוד מפוצה טמפרטורה   OPTEC TCF-S

מצלמת Watec  לניטור מטאורים, שדונים וכדומה.

שירותים :

בגלל היות המצפה ממוקם באזור מזוהם אור, מטבע הדברים שעיקר פעילות המצפה תתמקד בנושאים בהם השפעת זיהום האור היא שולית. כמו כן, מתוך רצון למתן קדימה לנושאים מחקריים, המצפה יעדיף נושאים במטרתם מחקר על פני נושאים שתכליתם אסתטית (צילום גרמי שמים לשם הצילום בלבד). להלן דוגמאות לנושאי מחקר המבוצעים במצפה בגבעתיים:

v     ספקטרוסקופיה (רזולוציה של 1.5 נאנו)

v     אסטרומטריה של אסטרואידים, NEO's

v     אסטרומטריה ופוטומטריה של גרמי שמים קטנים במערכת השמש: אסטרואידים, שביטים.

v     פוטומטריה של כוכבים משתנים

v     פוטומטריה של מערכות שמש אקסטרא-סולריות

v     חיפוש גלקסיות. חיפוש הגלקסיות ייעשה בטלסקופ הפנוי של מצפה הכוכבים באמצעות מצלמת CCD וסריקה שיטתית של השמים.

v     מטאורים (נושא זה מבוצע בדרך כלל מחוץ למצפה על ידי חטיבת המטאורים של האגודה הישראלית לאסטרונומיה).

v     תופעות אטמוספריות. 

פעילויות האגודה הישראלית לאסטרונומיה

v     הוצאת כתבי העת היחידים בשפה העברית - מגיד הרקיע ואסטרונומיה

v     פעילות אטרונומית נרחבת:

v     כנסים, הרצאות וימי עיון

v     הנחות בהרשמה לחוגים וסדנאות בנושאי אסטרונומיה במצפה הכוכבים בגבעתיים

v     הנחות משמעותיות בהסעות למסיבות כוכבים בחיק הטבע

v     ארגון טיולים אסטרונומיים (האגודה ארגנה טיולים מאורגנים לצפייה בליקויי החמה         

                    בטורקיה ובסין)

v     חטיבת מטאורים פעילה עם סדנאות ופעילויות

v     מחקר של שדונים

v     חדש !   אפשרות להצעת מחקרים משל חברי האגודה שימוש  בציוד הקיים במצפה הכוכבים בגבעתיים גם מהבית.

v     הרצאות בנושאי אסטרונומיה מדי יום חמישי במצפה הכוכבים בגבעתיים

v     ארגון תצפיות רחוב

v     ארגון תצפיות המוניות באירועים אסטרונומיים ייחודיים

v     והחשוב מכל – לתת יד להגברת הפעילות האסטרונומית בישראל:

לקט מפעילויות האגודה בשנת 2009-2010*:

 v     טיול מאורגן לצפייה בליקוי החמה בסין

v     קורס מתחילים בנושא אסטרונומיה – היחיד מסוגו בישראל !

v     סדנא למתקדמים בנושא מחקר אסטרונומי

v     תצפיות בכוכבים בחיק הטבע בערבה, בהר הטייסים ובכרמל

v     חטיבת מטאורים פעילה עם סדנאות, תצפיות מאורגנות בערבה, בגלבוע ובירדן

v     תערוכת צילומים על חיי גלילאו ייחודית במצפה הכוכבים בגבעתיים

v     הרצאות בימי חמישי במצפה הכוכבים בגבעתיים

v     כנסים, ימי עיון

v     ארגון תצפיות רחוב לקהל הרחב כולל תצפית סימולטנית ברחבי הארץ בחסות אונסקו

v     סיוע בארגון חידוני אסטרונומיה לנוער ולילדים בשיתוף עם מכון וויצמן, משרד החינוך, ראש גדול ומרכז אילן רמון

* כל פעילויות האגודה, ללא יוצא מהכלל, הן בהתנדבות וללא קבלת תמורה.

מה עלי לעשות כדי להרשם או לחדש חברות?

2. למלא את הפרטים באתר  (יש להקיש על מקש האגודה בסרגל הראשי ולאחריו על טופס הצטרפות).